fbpx

Biopsie și excizie cutanată


chirurgie mures

În cazul unor boli dermatologice poate fi necesară prelevarea biopsiei cutanate. Este vorba despre o procedură chirurgicală minim invazivă în urma căruia se obține o bucată de piele care se trimite la examen histopatologic pentru procesarea țesutului și a celulelor în vederea stabilirii unui diagnostic cert. Această metodă se folosește în cazul unor boli cutanate inflamatorii, autoimune sau pentru a exclude sau confirma modificări carcinomatoase la nivel cutanat.

După selectarea zonei care urmează a fi prelevată de către medic, urmează dezinfecția, izolarea și anestezia locală a pielii.

Folosim trei tipuri de biopsii cutanate:

  • În cazul leziunilor mari excizia se face în formă eliptică iar defectul astfel creat se va închide cu fire chirurgicale.
  • Biopsia punch constă în prelevarea unui mic țesut cutanat de formă cilindrică cu diametrul sub 10 mm. Nu este necesar folosirea firelor pentru închiderea defectului, acesta se va reepiteliza de la sine.
  • A treia formă folosită este biopsia tip ‚shave’ în care leziunea este îndepărtată de pe piele orizontal cu ajutorul unui bisturiu. În acest caz se obține o plagă superficială, care de asemenea nu necesită sutură.

După prelevarea țesutului cutanat se pansează zona cu un pansament steril. În cazul în care sau folosit fire chirurgicale pentru închiderea defectului cauzat, acestea se vor îndepărta după 7- 14 zile, în funcție de zona afectată.

Doriți o programare?

Nu ezitați să ne contactați!

Vreau o programare!
Vreau o programare!
Română