Examenul dermatosocpic este o metodă non- invazivă datorită căruia medicul dermatolog cu ajutorul dermatoscopului, o lupă specială, vizualizează elementele și structurile de la nivelul epidermului al alunițelor, care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Astfel schimbările structurale care au loc la nivelul alunițelor se pot vizualiza din timp. Videodermatoscopia este dezvoltarea dermatoscopiei simple care pune la dispoziție și pentru pacient vizualizarea imaginilor mărite pe un ecran care este atașat la camera digitală. Un alt avantaj al videodermatoscopiei digitale este posibilitatea salvării imaginilor mărite astfel se pot evalua oricănd și se pot compara. Este o metodă esențială pentru diagnosticarea timpurie al carcinoamelor cutanate. Este o metodă non- invazivă, nedureroasă, se poate aplica la copii, la gravide cât și la mamele care alăptează.
Dermatoscopia, cunoscută și drept examen dermatoscopic, reprezintă o metodă modernă, rapidă și neinvazivă de examinare a pielii și a leziunilor cutanate, folosită pentru a crește acuratețea diagnosticului dermatologic. Această procedură de examinare este efectuată cu ajutorul unui instrument numit dermatoscop - instrument esențial atât pentru medicii dermatologi cât și pentru esteticieni. Folosirea acestuia din urmă pentru evaluarea leziunilor pigmentate, a structurilor anormale de la nivelul pielii sau a altor leziuni poate depista din timp cancerul de piele.
În timpul unui examen dermatoscopic medicul dermatolog folosește dermatoscopul, care mărește imaginea leziunii, fapt ce permite atât vizualizarea structurilor superficiale, cât și a celor profunde. Dermatoscopia constă în analiza la microscop a leziuni cutanate, fapt ce înseamnă că nu implică niciun fel de dureri. Medicul dermatolog va ruga pacientul să se întindă pe pat și să lase descoperite zonele pielii acoperite cu alunițe/leziuni suspecte. Apoi, folosind dermatoscopul, examinează fiecare leziune în parte. În cazul în care respectivul examen dermatoscopic este computerizat, vor fi afișate pe ecranul unui calculator imagini în detaliu ale alunițelor/leziunilor.
În cazul nevilor melanocitari, numiți popular și alunițe, acest tip de examen ajută la examinarea amănunțită a fiecărei porțiuni dintr-o aluniță, permițând vizualizarea cât mai exactă a caracteristicilor acesteia - care altfel ar fi invizibile examinării cu ochiul liber. Examenul dermatoscopic este obligatoriu dacă apar modificări la nivelul alunițelor deja existente. Fie că e vorba despre modificarea diametrului aluniței, fie că vorbim de modificarea aspectului sau a culorii, orice detaliu anormal ar trebui să trimită pacientul la medicul dermatolog, care va realiza dermatoscopia pentru a verifica dacă este sau nu vorba de un carcinom.
Comparativ cu alte metode de diagnosticare, un examen dermatoscopic reprezinta o procedura de depistare a formatiunilor canceroase cu multe avantaje. În primul rand, acesta este non-invaziv, spre deosebire de biopsie - ce implica recoltarea de țesut pentru analizare la microscop. Plus de asta, examenul dermatoscopic computerizat poate oferi medicului posibilitatea de a compara imaginile stocate, astfel încât acesta să poată observa evoluția unor alunițe sau a unor leziuni cutanate, de la un an la altul. Totodată, dermatoscopia permite diferențierea leziunilor pigmentare de cele nepigmentare, precum și a celor de natură benignă de cele de natură malignă.