fbpx

Chirurgie


În clinica noastră oferim de asemenea și servicii de chirurgie dermatologica, sub formă de biopsie și excizie cutanată. Examenul clinic nu este întotdeauna suficient, de aceea medicul dermatolog recurge la biopsia cutanată pentru a face distincție între afecțiunile asemănătoare, prin studiul structurii pielii la microscop.

Biopsia cutanată e o investigație utilizată frecvent în diagnosticul bolilor de piele. Aceasta reprezintă o procedură medicală minim-invazivă, în cadrul căreia este recoltat un fragment tisular tegumentar pentru a fi analizat microscopic, în vederea observării anumitor modificări patologice, sugestive pentru diverse procese locale sau sistemice.

Biopsia cutanata este de cele mai multe ori o manevră simplă, care poate fi executată cu ușurință în cabinetul medicului dermatolog. Această metodă se folosește în cazul unor boli cutanate inflamatorii, autoimune sau pentru a exclude sau confirma modificări carcinomatoase la nivel cutanat.

Pe scurt, biopsia cutanată este ajutorul medicului dermatolog fie pentru a avea certitudinea că anumite modificări ale pielii sunt benigne, pentru a diferenția unele boli de piele între ele, sau pentru a avea siguranța diagnosticului înaintea începerii unui tratament.

Serviciile noastre de chirurgie dermatologica vizează mai multe tipuri de biopsie cutanată, tipul de biopsie fiind selectat în funcție de localizarea, dimensiunea și caracteristicile leziunii:

  1. Biopsia tip “Punch” sau biopsia prin puncție constă în prelevarea unui mic țesut cutanat de formă cilindrică cu diametrul sub 10 mm. Nu este necesară folosirea firelor pentru închiderea defectului, acesta se va reepiteliza de la sine.
  2. Biopsia tip “Shave” sau biopsia de suprafață, în care leziunea este îndepărtată de pe piele orizontal cu ajutorul unui bisturiu. În acest caz se obține o plagă superficială, care de asemenea nu necesită sutură.
  3. Biopsie excizională. În cazul leziunilor mari excizia se face în formă eliptică iar defectul astfel creat se va închide cu fire chirurgicale

Când este necesară biopsia cutanată?

Un astfel de serviciu de chirurgie dermatologica este necesar pentru:

• obținerea unui diagnostic sigur
• excluderea unui diagnostic posibil, dar incert
• stabilirea conduitei terapeutice adecvate
• monitorizarea evoluției unei afecțiuni dermatologice
• determinarea mărimii sau nivelului de invazie al unei tumori.

Biopsie și excizie cutanată

În cazul unor boli dermatologice poate fi necesară prelevarea biopsiei cutanate.

chirurgie mures
Vreau o programare!
Română