Materialele moderne, frecvent si cu succes utilizate in estetica dentara moderna sunt ceramica integrala (portelanul fara metal) si zirconiul. Sunt estetice, rezistente si mai ales biocompatibile, imitand foarte bine structura naturala a dintelui, fie ca vorbim de smaltul dentar sau dentina.
In timp ce stomatologia traditionala se concentreaza pe igiena orala si prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunii orale, estetica dentara pune accentul pe imbunatatirea aspectului dintilor, gurii si zambetului unei persoane. Si cum gura face parte din fata, putem vorbi chiar de estetica faciala.
Estetica dentara ofera multe beneficii reparatorii. De exemplu, plombele dentare albe, fotopolimerizabile, sunt o procedura obisnuita utilizata in tratarea dintilor cariati. Inainte, majoritatea plombelor dentare erau din aur, amalgam de argint si alte materiale care lasau pe dinti pete vizibile, inchise la culoare. In prezent, plombele dentare pot fi incluse in categoria cosmeticii dentare deoarece puteti alege plombe realizate din portelan (incrustatii) sau materiale compozite care se potrivesc exact cu culoarea dintilor dumneavoastra, pastrand astfel aspectul natural al dintilor si zambetului dumneavoastra. Multe persoane isi inlocuiesc plombele mai vechi cu altele noi, de culoarea dintilor, pentru a-si imbunatati infatisarea danturii.
Albirea dentara cu laser – este cea mai putin invaziva metoda de albire a dintilor. Total diferita de albirea cu lampa de fotopolimerizare, din pacate deseori promovata ca albire laser, albirea realizata prin utilizarea energiei luminii monocrome concentrate aduce avantaje certe: datorita activarii laser smaltul este penetrat rapid de substanta de albire, astfel incat contactul dintre acesta si gelul de albire este de scurta durata. In fond si la urma urmei, “nocivitatea” sau gradul de “invazivitate” al albirilor dentare constau tocmai in timpul de contact pe care acel gel chimic (peroxid de carbamida) il are cu smaltul dentar. Procedura de albire cu laserul este rapida, comoda si nedureroasa, chiar daca pretul abirii dentare este un pic mai mare. Si inca un amanunt, rezultatele albirii cu laser dureaza mult mai mult decat in cazul abordarii clasice, cu gutiere sau prin fotopolimerizare.