fbpx

Electrocauterizare


electrocauterizare

În practica dermatologică electrocauterul poate fi utilizat pentru a elimina leziunile cutanate benigne în două modalități:

  • O modalitate este de a distruge ușor leziunea cu acest dispozitiv. Această metodă se aplică doar în cazul unor leziuni benigne ex. veruci, papiloame, xantelasme.
  • O altă opțiume este utilizarea instrumentului pentru tăierea ca un bisturiu. Avantajul este că procedurile chirurgicale efectuate în acest mod implică mai puține sângerări comparativ cu procedura efectuată cu bisturiul, deoarece dispozitivul închide capilarele de la nivelul pielii tăiate. Este o metodă simplă și precisă fără a fi necesar folosirea firelor chirurgicale. Vindecarea este rapidă și rata de cicatrizare este minimă.

Electrocauterizarea: ce reprezintă acest procedeu

Electrocauterizarea reprezintă un tratament cu rezultate imediate, fără cicatrici, utilizat frecvent în dermatologia medicală și foarte ușor de suportat de către pacient. Este o procedură care constă în încălzirea unui țesut, prin electricitate. Deseori, pacienții apelează la electrocauterizare atunci când pe piele apar leziuni benigne precum: papiloame, keratoze seboreice sau actinice, angiom, zapiloame, veruci, tumori vasculare, xantelasme, keratoze seboreice, fibroame, condiloame, molluscum contagiosum și alte tumori benigne..

 

Procedura de electrocauterizare presupune utilizarea unui mic aparat, care prin intermediul curentului electric de frecvență înaltă, determină distrugerea termică a leziunilor nedorite. Este o procedură dermatologică minoră, prin care leziunile mici, cutanate sau benigne sunt distruse. Acest proces are loc prin încălzire termică, folosindu-se un circuit electric creat între doi electrozi. Instrumentul cu care se realizează aceasta procedura se numește electrocauter.

 

Electrocauterizarea poate fi utilizată atât cu rol hemostatic, prin oprirea sângerărilor la nivelul vaselor de mici dimensiuni, cât și pentru excizia unui fragment de țesut cutanat. Aceasta procedură nu este deloc dureroasă, deoarece zona se va anestezia în prealabil cu crema anestezică sau anestezic injectabil cu xilină. În urma efectuării procedurii nu va fi nevoie de fire de sutură, deoarece aparatul realizează hemostaza în același timp (cu alte cuvinte, oprește sângerarea), iar pacientul poate pleca acasă cu un mic plasture pe zona tratată - și nimic mai mult! 

 

Cum se îngrijește zona după electrocauterizare?

 

În urma intervenției de electrocauterizare îngrijirea este destul de ușoară și presupune utilizarea unui dezinfectant pe zona tratată. Se recomandă de obicei evitarea contactului cu apa în primele zile după cauterizare. Mai mult, în funcție de mărimea leziunii, zona se vindecă relativ rapid, de la câteva zile și până la 2 săptămâni.

Care sunt avantajele procedurii de electrocauterizare?

Un prim avantaj al procedurii de electrocauterizare ar fi faptul că nu este prezentă sângerarea. Cicatricile vor fi minime sau inexistente, iar recuperarea este relativ rapida, în funcție de complexitatea leziunii cutanate.

Doriți o programare?

Nu ezitați să ne contactați!

Vreau o programare!
Vreau o programare!
Română