fbpx

Endodonție


//chirodermatologie.ro/wp-content/uploads/2021/06/endodontie.jpg

Tratamentul endodontic (cunoscut și ca „tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului”) este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, care tratează „interiorul dintelui” (camera pulpară, sistemul de canale și nervii) pentru eliminarea infecțiilor și protejarea de infecții viitoare și un nou retratament.
Tratamentul clasic pentru obturație de canal în care medicul realizează procedura cu ochiul liber are o rată de reușită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigură o rată de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri atât în etapa non-chirurgicală, cât și în cea chirurgicală.
Interventia endodontica sub microscop poate face diferenta intre salvarea si extractia dintelui.

Beneficiile tratamentului endodontic:

  • Diagnostic precis: chiar și în cazurile în care există microfracturi și fracturi longitudinale ale dintelui imposibil de identificat doar pe baza radiografiei. Doar cunoscând corect cauza, puteți beneficia de tratamentul corect cu rezultate pe termen lung.
  • Tratarea corectă și completă a canalelor
  • Control asupra infecției: în cadrul unei intervenții chirurgicale în terapia conservatoare endodontică realizată fără ajutorul microscopului se pot omite canale radiculare care, rămânând necurațate, duc la apariția infecției.
  • Eficientizarea timpului de tratament și a investiției financiare: retratamentele endodontice, cauzate de nerealizarea corectă a manoperei anterioare de curățare a canalelor dintelui, presupun de cele mai multe ori costuri mai mari decât tratamentul inițial. Terapia endodontică cu ajutorul microscopului garantează acuratețe și eficiență maximă, astfel încât durata tratamentului este mai mică și rezultatul este sigur pe termen lung.

Cauzele apariției infecțiilor pulpei dentare și a nervilor:

  • Cariile profunde sau de mai mari dimensiuni
  • Traumatismele la nivelul dintilor
  • Afectiunile parodontale

Bacteriile care pătrund prin fisurile dintelui distrug treptat pulpa dentară, favorizează apariția infecției, provoacă destabilizarea dintelui în os, și în final, pacientul poate suferi pierderea dintelui.
Riscul cel mai mare în cazul cariilor netratate este acela că inflamația sau necroza pulpei unui dinte se pot extinde și la dinții vecini.


Eliminarea completă a infecției din canal. Curățarea și decontaminarea zonei asupra căreia s-a intervenit. Adăugarea unei protecții pentru dintele afectat constând într-o coroană dentară.
Durere (spontană, pulsatilă, surdă) care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului. Sensibilitate atunci când mușcați sau mestecați, sau la temperaturi ridicate și scăzute. Reapariția durerii la un dinte tratat în trecut. Decolorarea dintelui sau înnegrirea acestuia. Apariția unei umflături în dreptul dintelui. Ganglioni umflați din jurul gâtului și al capului.
Obturația de canal este o procedură extrem de precisă care trebuie realizată într-un mediu fără bacterii. De aceea, dintele este izolat cu un câmp de lucru. Ulterior, canalele rădăcinii sunt descoperite, sunt curățate cu o soluție specială compatibilă cu materialul biologic al pacienților și apoi medicul realizează laborioasa activitate de curățare a fiecărui canal cu multă precizie și cu ajutorul microscopului care augmentează câmpul vizual al specialistului în timpul procedurii. Pentru a se asigura că au fost curățate complet canalele, medicul endodont apelează și la realizarea de radiografii digitale. Pasul final, după ce dintele a fost tratat corespunzător și infecția a fost eliminată, este de a oferi din nou stabilitate dintelui prin reconstrucția acestuia cu ajutorul unei lucrări protetice. După ce tratamentul s-a finalizat, pacientul va urma recomandările alimentare, de igienă dentară și medicamentoase recomandate de către medicul coordonator.
De regulă, pacientul nu simte niciun fel de disconfort sau durere în timpul realizării tratamentului de canal deoarece medicul utilizează un anestezic local pentru a asigura confortul pacientului în cabinet. Cu toate acestea, în funcție de materialul biologic, există cazuri în care pacienții resimt o anumită sensibilitate local post-intervenție, care poate fi ținută sub control cu o medicație recomandată de către medicul coordonator.

Doriți o programare?

Nu ezitați să ne contactați!

Vreau o programare!
Vreau o programare!
Română