fbpx

Ortodonția


ortodonție

Cuvântul “ortodonție” este derivat din grecescul “orthos”, care în traducere înseamnă “a îndrepta” și “dontos”, care înseamnă dinți. Ortodonția reprezintă o specialitate distinctă în cadrul stomatologiei moderne, al cărei scop este acela de a îmbunătăți aspectul, poziția și funcționalitatea dinților anormal aliniați, dar și de a remodela poziția oaselor maxilare pentru a reda frumusețea și funcționalitatea danturii.

 

Pe înțelesul tuturor, prin ortodonție înțelegem ideea de dinți strâmbi sau care nu sunt aliniați corect, pe care medicul specialist ortodont încearcă să îi alinieze în mod corespunzător prin intermediul aparatelor ortodontice mobile sau fixe. Acești dinți strâmbi sau înghesuiți nu reprezintă doar o problemă estetică, ci pot duce la boli reale și serioase. Aceștia sunt mai greu de curățat chiar și printr-un periaj corect și astfel au un risc mult mai ridicat de a dezvolta carii. Ei pot fi chiar și pierduți mai devreme datorită carierii și bolii parodontale și obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar, ceea ce poate duce la dureri de cap, disfuncția articulației temporo mandibulare și dureri la nivelul gâtului, umerilor și coloanei vertebrale.

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care tratează malocluziile, afecțiunile în care dinții nu sunt poziționați corect pe arcada dentară. Acest lucru duce la o ocluzie necorespunzătoare. Un ortodont este specializat în a face dinții drepți.

Tratamentul ortodontic are ca scop de a îmbunătății funcția orală, care aduce o îmbunătățire și asupra aspectului facial al pacientului.

  • închiderea spațiilor între dinți
  • alinierea dinților prin îndreptarea dinților strâmbi
  • îmbunătățirea capacității de vorbire sau de masticație, ajutând pe termen lung sănătatea gingiilor și a dinților
  • prevenirea uzurii excesive a dinților sau a traumelor dentare
  • tratarea unei ocluzii necorespunzătoare

Tratamentul de ortodonție poate îmbunătăți aspectul dinților, dar poate duce, de asemenea, la o mai bună funcție de mestecat și vorbire și poate ajuta la protejarea dinților împotriva deteriorării sau cariilor, în unele cazuri.

Doriți o programare?

Nu ezitați să ne contactați!

Vreau o programare!
Vreau o programare!
Română