fbpx

Botox injekció


//chirodermatologie.ro/wp-content/uploads/2021/06/botox.jpg

Mi az a botox?

A botox vagy A típusú botulinum toxin a Clostridium Botulinum baktériumból származó fehérje neurotoxin, amely helyileg hat az izmokban, és átmenetileg blokkolja az idegimpulzusok átvitelét az idegekből az izmokba. Így az érintett izmok nem húzódnak össze és ellazulnak, ami a felette lévő bőrfelület megnyúlását okozza, ennek következtében a bőr feszes és ránctalan marad, míg a kezeletlen arcizmok továbbra is normálisan összehúzódnak, lehetővé téve, hogy az illetőnek megmaradjon az érintetlen arckifejezése. A bőr is egyre ragyogóbb és világosabb színt kap a helyi értágulás és a bőrfelület gazdag oxigénellátása következtében.
Az A típusú botulinum toxint több mint 20 éve alkalmazzák terápiás céllal a kancsalság (strabismus), a ferdenyak (torticollis), az arcgörcs, a fogcsikorgatás (bruxizmus) és a szemgörcs (blepharospasmus) kezelésére. Később a botulinumtoxint a mimikai ráncok kozmetikai kezelésére használták.

Szemöldök közötti mimikai ráncok; Vízszintes mimikai ráncok a homlokon; Dinamikus szarkaláb típusú ráncok a szem külső sarka körül; Hiperhidrózis (fokozott izzadás).
Az izomerő általános csökkenését okozó állapotok (myasthenia gravis); terhesség és szoptatás; véralvadásgátló vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket, pl. aszpirint, ibuprofent szedők (a botulinum toxin néhány nappal a kezelés abbahagyása után injektálható); arcfertőzések; 18 év alatti személyek.
A botox a befecskendezéstől számított 24 órán belül kezd hatni. A kezelés előtt és után készült összehasonlító képek alapján 7 - 14 nap után láthatóak az eredmények. Az eredmény megvizsgálására egy kontrollvizsgálat ajánlott, 15 nappal a beavatkozás után. A botulinum toxin hatása működési mechanizmusa miatt 4 - 6 hónapig tart, és a hígítás, az injekció beadásának helye, valamint az egyéni tolerancia befolyásolja. Az állandó hatás eléréséhez évente körülbelül 2-3 injekció szükséges.

Szeretne időpontot kérni?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szeretnék időpontot kérni!
Szeretnék időpontot kérni!
Magyar