fbpx

Elektrokauterizáció


elektrokauterizáció

A bőrgyógyászati gyakorlatban az elektrokauter kétféleképpen használható a jóindulatú bőrelváltozások eltávolítására

  • Az egyik lehetőség az, hogy ezzel az eszközzel óvatosan roncsoljuk az elváltozást. Ez a módszer csak jóindulatú elváltozásokra, például szemölcsökre, papillómákra, xantelázmákra alkalmazható.
  • Egy másik lehetőség az eszköz szikeként való használata, melynek előnye, hogy az így végzett sebészeti beavatkozások kevesebb vérzéssel járnak, mint a szikével végzett beavatkozások, mivel az eszköz elzárja a vágott bőrben lévő hajszálereket. Ez egy egyszerű és precíz módszer, melyhez nem szükséges sebészeti szálak használata, illetve gyors gyógyulással és minimális hegesedéssel jár.

Elektrokauterizáció: mi ez a folyamat

Az elektrokauterizálás azonnali eredményt hozó, hegesedés nélküli, az orvosi bőrgyógyászatban gyakran alkalmazott és a beteg számára nagyon könnyen tolerálható kezelés. Ez egy olyan eljárás, amely egy szövet elektromos árammal történő felmelegítéséből áll. A betegek gyakran fordulnak elektrokauterizáció amikor jóindulatú elváltozások, például papillómák, seborrheás vagy aktinikus keratózisok, angiomák, zapillómák, szemölcsök, érdaganatok, xanthelasma, seborrheás keratózisok, fibromák, kondromák, molluscum contagiosum és más jóindulatú daganatok jelennek meg a bőrön....

 

Az elektrokauterizáció egy kis eszköz használatával történik, amely nagyfrekvenciás elektromos áramot használ a nem kívánt elváltozások termikus elpusztítására. Ez egy kisebb bőrgyógyászati eljárás, amelynek során kis, bőrön keletkezett vagy jóindulatú elváltozásokat semmisítenek meg. Ez a folyamat termikus fűtéssel történik, két elektróda között létrehozott elektromos áramkör segítségével. Az eszközt, amellyel ezt az eljárást végzik, elektrokauternek nevezik

 

Az elektrokauterizálást egyaránt lehet használni vérzéscsillapításra, a kis erek vérzésének elállítására, és a bőrszövet egy darabjának kimetszésére. Ez az eljárás egyáltalán nem fájdalmas, mivel a területet előzetesen érzéstelenítő krémmel vagy xilin injekciós érzéstelenítővel érzéstelenítjük. A beavatkozást követően nincs szükség varratokra, mivel a gép egyúttal vérzéscsillapítást is végez (más szóval elállítja a vérzést), és a páciens egy kis tapasszal a kezelt területen hazamehet - és semmi több! 

 

Hogyan kell ápolni a területet az elektrokauterizálás után?

 

Az elektrokauterizációs eljárást követően az ápolás meglehetősen egyszerű, és a kezelt terület fertőtlenítőszerrel történő fertőtlenítését jelenti. A kauterizációt követő első néhány napban általában ajánlott kerülni a vízzel való érintkezést. Továbbá, az elváltozás méretétől függően a terület viszonylag gyorsan, néhány naptól akár 2 hétig is gyógyul.

Milyen előnyei vannak az elektrokauteres eljárásnak?

Az elektrokauterizáció eljárás első előnye az lenne, hogy nincs vérzés. A hegképződés minimális vagy nem is létezik, és a gyógyulás viszonylag gyors, a bőrelváltozás összetettségétől függően.

Szeretne időpontot kérni?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szeretnék időpontot kérni!
Szeretnék időpontot kérni!
Magyar