fbpx

Îndepărtarea tatuajelor cu laser


indepartarea tatuajelor

Ce este tatuajul?

Tatuajul reprezintă plasarea deliberată a culorilor permanente în piele pentru crearea unui anumit desen, reproducerea unui portret sau scrierea unui nume, mesaj, dată, etc. Tatuajele decorative sunt cele mai frecvente, însă tot în această categorie se încadrează și pătrunderea accidentală a unui material pigmentat sau pătarea pielii în urma folosirii soluției Monsel sau a cloritului feric pentru coagulare.

Pigmenții din tatuaje sunt următorii:

  • negru-carbon (cerneală India), oxid de fier, carbon
  • albastru-aluminat de cobalt
  • maro-oxid feric
  • verde-oxid cromic, vopsea cu ftalocianina
  • purpuriu-aluminiu, mangan
  • rosu-sulfit de mercur (cinnabar), sienna (hidrat feric), lemn de santal, lemn Brazilian, pigmenti organici
  • alb-oxid de titan, oxid de zinc
  • galben-sulfit de cadmiu

Odata cu trecerea timpului tatuajele pot deveni inestetice, o alegere necorespunzatoare, inestetic executata, demodata sau chiar un motiv important ce poate afecta viata sociala sau profesionala a pacientilor. Din acest motiv, puteti opta pentru eliminarea lor definitiva. Una dintre cele mai sigure si eficiente metode pentru a realiza acest demers sunt laserele, iar tehnologia ultraperformanta a laserului Smartrion Q Nd:YAG IDS din cadrul clinicii Chiroderma va poate asigura cele mai bune rezultate, in acest sens.

indepartarea tatuajelor
Tehnologia laser este cea mai moderna si eficienta metoda de indepartare a tatuajelor. Comparativ cu alte modalitati precum dermabraziunea (decolorarea treptata a zonei unde este realizat tatuajul) sau excizia chirurgicala, tratamentul cu laser este considerat cel mai sigur, fiind nedureros si lasand un aspect placut al pielii, fara cicatrici sau umflaturi.
Laserul tinteste strict pigmentii colorati ai tatuajului, protejand celelalte tesuturi. Practic, procedura implica distrugerea selectiva a pigmentului de cerneala, care este ulterior absorbit si eliminat de macrofag (acele celule responsabile cu indepartarea substantelor straine din organism), in mod natural, prin sistemul limfatic. Tehnologia avansata care sta la baza laserului permite tratarea tuturor tipurilor de tatuaje, de la cele negre (cel mai usor de indepartat) la cele colorate. Numarul si durata sedintelor depinde, bineinteles, de marimea si complexitatea tatuajului, insa rezultatele incep sa apara inca de la prima sedinta. Cumulate, acestea permit recuperarea investitiei intr-un timp destul de scurt.
Nd:YAG (neodymium-doped yttrium aluminium garnet) este un cristal folosit ca mediu laser pentru laserere in stare solida. Ca orice alta tehnologie de tip laser, acesta emite o lungime de unda care, atunci cand este focusata pe o anumita zona a pielii, va genera caldura si va distruge celula afectata. Laserul ND:YAG are una dintre cele mai mari lungimi de unda, respectiv 1064 nm si este singurul laser medical capabil sa ajunga in cele mai profunde straturi ale dermului.
Indepartarea tatuajelor prin intermediul laserului este una dintre cele mai sigure si eficiente metode de pe piata, in acest moment. In functie de sensibilitatea pielii pacientului pot aparea situatii punctuale cand, in urma procedurii, se pot ivi: inrosirea zonei sau mici vanatai (in cazul tatuajelor profunde), hipopigmentarea (pete albe) sau hiperpigmentarea (pete inschise la culoare) – pe zona pe care s-a efectuat tratamentul. Nu exista, insa, efecte secundare permanente. Se recomanda, de asemenea, aplicarea unui bandaj local pentru ca locul sa ramana curat si protejat pentru cat mai mult timp. Zona de tratament nu trebuie expusa la soare cateva zile post-sedinta si este obligatorie folosirea unei creme de protectie cu factor ridicat, pe durata efectuarii tratamentului.
Indepartarea tatuajelor prin intermediul laserului permite aparitia rezultatelor inca de la prima sedinta. Pe masura ce este continuata procedura, pielea pacientului devine din ce in ce mai curata, fara semne inestetice, iar tatuajul din ce in ce mai sters.
Culoarea tatuajului si adancimea pigmentului influenteaza durata si rezultatul obtinut cu tratamentul laser. La fel de mult conteaza fototipul pielii si profunzimea la care a fost realizat tatuajul. In general, este nevoie de sesiuni multiple (de la 5 la 20 de sedinte), realizate la interval de 4 – 7 saptamani, astfel incat sa le asigurati pacientilor dumneavoastra rezultate notabile. In plus, tratamentul cu laser este lipsit de durere sau, maximum, reda o usoara senzatie de arsura sau intepatura superficiala, in functie de gradul de sensibilitate al pacientului. In al doilea caz, pacientul va poate solicita, inainte de fiecare sedinta, aplicarea locala a unui anestezic.
Tratamentul laser asigura indepartarea definitiva a pigmentilor colorati ai tatuajului. In plus, tratamentul este nedureros, fara efecte secundare permanente, si nu lasa urme inestetice.
Dupa efectuarea fiecarei sedinte, pacientii dumneavoastra pot reveni la activitatile zilnice imediat dupa, fara probleme sau restrictii. Persoanele pentru care nu sunt recomandate astfel de tratamente sunt: femeile insarcinate sau care alapteaza si persoanele cu un grad mare de sensibilitate sau boli la nivelul pielii (in special cele cancerigene).

Szeretne időpontot kérni?

Nu ezitați să ne contactați!

Szeretnék időpontot kérni!
Szeretnék időpontot kérni!
Magyar